Svarta Kvinnor & Hudbekning

Här om dagen läste jag om Nicki Minaj som blev förolämpade av sitt Ex pojkvän Meek Mill genom att anklaga henne för att ljusa upp sin hy bland annat. Normalt sett så reagerar inte jag på denna form av problematik, men nu kan jag inte hålla tyst längre. Det här är ett stort problemområde som svarta kvinnor för hantera dagligen. Jag får så många frågor om vilka produkter jag använder mig av för att få en sån fin hudfärg?! Oftast av svarta tjejer, de väldigt försiktiga och diskreta när de ställer de frågorna. De är  rädda för att bli uthängda?! Varför skulle det vara en obekväm fråga?

Vad är egentligen fel med att en svart kvinna som gör hennes hudton ljusare? Så länge hon känner sig lycklig så är väl det som spelar roll i slutändan? Varför är inte det lika mycket ”OK” som att en vit kvinna spray tanar sig eller solar?
Alla mina vita tjejkompisar har all rätt i världen att spray tana sig och sola, för gör de dem gladare, vackrare och mer bekväma med sig själva så är jag glad för deras skull. Varför är det då mer accepterat att de vita får ändra deras hudton, medan svarta absolut inte får göra det? Jag ser inte varför det skulle behöva skilja sig?!
En svart kvinna skulle aldrig våga erkänna att hon gör sin hudton ljusare. Att göra hudtonen ljusare har inget att göra med att man inte är tacksam över att vara svart utan det är bara en kvinna som fösöker att hinna sin egen väg för att känna sig vackrare..!

Jag kan inte påstå att jag är ett stort fan av Nicki Minaj, men jag är så trött på att se smala svarta tjejer bli hånade pga deras hudfärg eller hur de vill se ut. Det som är desto värre är när svarta själva använder dessa termer mot varandra. Jag känner inte dig Meek Mill, men shame on you!
Nicki Minaj är en vacker svart kvinna oavsett om hon skulle ha en mörkare eller ljusare hudton. Hon är fortfarande en svart kvinna och inget som verkar störa henne speciellt mycket. Om hon känner sig vackrare med en ljusare hudton, hårförlängning, kirurgi eller något annat skönhetsingrepp, vad är det för problem med det så länge hon själv är lycklig!? Hur kan man se ner på en person för vad hon bestämmer sig för att göra med sin kropp och utseende? På riktigt provocerar det mig och jag tycker personligen att man behöver lära sig att inte döma. Vad ger dig den rätten att tycka så!?


Du, som en svart man, förnedrade just alla svarta kvinnor av att kritisera och anklaga dem för att göra fel, just för att de väljer att ljusa upp deras hudfärg, precis som vad personer med andra hudtoner också gör. Vilket de oftast inte blir anklagade för! När kan vi se att vara svart som något positivt?
Om vi inte gör förändringar och ändra vår inställning för hur vi ser på saker och ting, hur ska då vår framtida generation se på detta mer positivt? Folk ser inte ens på Beyonce och Rihanna som svarta kvinnor längre. När är det dags för media att visa världen att det finns vackra och framgångsrika kvinnor med alla möjliga hudtoner?
Jag är trött på att behöva bevisa mitt ursprung, då vissa inte kan acceptera att jag är svart. Men du är väl inte svart svart?
Jag är trött på hatet och negativiteten kring hur kvinnan ser ut.
Jag är trött på att behöva försvara min identitet och kropp, då vissa inte kan acceptera att jag ser ut såhär utan ingrepp. De säger påståenden som att jag är för vacker för att vara svart, eller för vacker för att vara afrikan. Vad är det för en sjuk syn?
Men Yes! Jag använder extensions, jag känner mig snygg och bekväm i det. Det betyder inte att jag skäms över mitt naturliga hår. Och skulle jag få för mig någon dag att göra plastikoperation, JA då gör jag det, för att det gör mig lycklig! Skulle jag vilja göra min hudton ljusare, ja då gör jag det… Inte någon skulle få mig att skämmas över vad för beslut jag fattar…
Att göra hudbleckning betyder inte att man helt plötsligt vill vara vit eller att man inte är tacksam över att vara en svart kvinna, ordet “tacksam” använder jag alltid när det kommer till mina rötter då ser inte varför jag skulle behöva lyfta upp mig själv med ordet “stolt”  precis som mina vita kompisar aldrig behöver säga “stolt för att vara vit”
Vissa människor med vita hudtoner får oss svarta att känna komplex över vilka vi är och vårt ursprung och detta är förmodligen anledningen till att vi svarta använder det mot varandra…Detta måste få ett slut!
Svarta behöver också vakna upp och lära sig att istället för att motarbeta så ska vi hjälpa varandra och ge styrka. Jag vill absolut inte att mina framtida barn ska växa upp i ett sånt samhälle. Jag personligen känner mig väldigt stark och säker i mig själv, men hur många gör det?
Att ha mörkare hudton ska inte betyda att man är mindre vacker och mindre accepterad. Det viktigaste är att man känner dig bekväm med dig själv och göra det som gör en nöjd över hur man ser ut.
Något som jag reagerar ännu starkare på är att även den mixade kvinnan blir anklagad för att ljusa upp sin hudton när den redan är halv vit. Folk verkar finna det som sätt att trycka ner de. Svarthyade människor blir mörkare när solen kommer fram och ljusare under vintern precis som vilken människa som helst. GET OVER IT!
När en kvinna oberoende på vilken hudton hon har känner för att göra ingrepp låt henne göra det och döm inte. Det är hennes beslut. Känner hon sig mer komfortabel och vacker med det, då är det så och inget du har rätt till att påpeka.
Jag ber för den dagen kvinnor behandlas med respekt!
Vi behöver en förändring. Kvinnor behöver en förändring, Svarta behöver en förändring.
Till alla er kvinnor därute, VAR STARKA och VACKRA!

Det där är så löjlig! Kan man inte ha olika hudtoner beroende på ljus och smink och bättre kamera? Alla vet att Rihanna är lika ljushyad som alltid.

Fashion Designer / Stylist / Model / Blogger
Founder & Owner of Minza.se & Barryan.com

Comments

comments

Share:

3 Comments

  1. Sofia July 8, 2017 / 10:22 am

    Så bra skrivit Kadije Barry! you rock

  2. Sanna July 8, 2017 / 10:25 am

    Du är bäst K fortsätt så

  3. Fatu Majsaa July 8, 2017 / 10:27 am

    Soo sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *